Ανακοπή της σταθερής πτωτικής πορείας. ΑΜΕΣΑ!

Ανακοπή της σταθερής πτωτικής πορείας. ΑΜΕΣΑ!

Sharing is caring!

Όλοι συμφωνούμε πως τo μπάσκετ στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία. Η κρίση στην χώρα –όχι μόνο η οικονομική –  μαραζώνει κάθε μέρα το άθλημα μας, από την Α1 ως την τελευταία ερασιτεχνική κατηγορία.

Όσοι ζήσαμε τα χρόνια της ακμής, από το θαύμα του 1987 ως τις κατακτήσεις ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από εθνικές ομάδες και συλλόγους, από τα γεμάτα γήπεδα ακόμη και στις μικρές κατηγορίες και τους πακτωλούς των εκατομμυρίων στον χώρο, ως την τρέλα για το μπάσκετ που έφτασε τους Έλληνες παίκτες και προπονητές σε κάθε γωνιά του πλανήτη,  πονάμε βαθιά με την σημερινή απόλυτη μιζέρια και απαξίωση.

Η εικόνα της παρακμής, της εγκατάλειψης, τα άδεια γήπεδα, το γεγονός ότι κάθε μέρα κάποια ομάδα ή, κάποιος παράγοντας ανακοινώνει ότι αποχωρεί, κάνει όλους εμάς που αγαπάμε το μπάσκετ, να ενεργοποιηθούμε, να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις.

Το μπάσκετ έχασε την λάμψη του ακριβώς διότι οι άνθρωποι του, όλοι εκείνοι που το έκαναν εθνικό σπορ στην συνείδηση του Έλληνα πολίτη, για πολλούς και διάφορους λόγους σταμάτησαν να ασχολούνται.

Εμείς σήμερα επιδιώκουμε να ξυπνήσουμε τις δυνάμεις που έχει το άθλημα μας και να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Πιστεύουμε ότι η επόμενη ημέρα του μπάσκετ θα είναι καλύτερη. Είναι η ευκαιρία να χτιστεί κάτι σωστό από τα θεμέλια του.

Θα φύγουν όσοι έβλεπαν το μπάσκετ σαν μεροκάματο. Θέλουμε πίσω τους αγνούς ερασιτέχνες που ασχολούνται με το άθλημα χωρίς να το βλέπουν ωφελιμιστικά.

Θα φύγουν εκείνοι που παρίσταναν τους «μπασκετικούς» γιατί ήταν της μόδας, γιατί τους έκανε πρωτοσέλιδο, γιατί έφερνε πελάτες στο μαγαζί τους…

Θα φύγουν οι  χούλιγκαν όλων των κατηγοριών, διότι  τώρα που το μπάσκετ δεν πουλάει.

Θα πάψουν ανεγκέφαλοι γονείς (!!!), παράγοντες και προπονητές να πιέζουν νέα παιδιά να κάνουν διπλές και τριπλές προπονήσεις με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν σχολείο και να ξυπνούν ένα πρωί στα 30 τους και να μην μπορούν να βρουν δουλειά ούτε σαν ανειδίκευτοι εργάτες.

Θα σταματήσουν να τάζουν οι παράγοντες λεφτά που δεν έχουν,  να κρύβονται γιατί χρωστάνε.

Θα σταματήσουν οι παίκτες και οι προπονητές να ζητάνε χρήματα που δεν υπάρχουν.

Θα ασχοληθούν – υποχρεωτικά – οι πάντες με τα τμήματα υποδομής, τα οποία ως χθες ήταν αμελητέα ποσότητα, αλλά τώρα όλοι  συνειδητοποιούν πως είναι ότι αληθινό έχει απομείνει στο μπάσκετ, όχι (μόνο) για τα χρήματα, αλλά διότι είναι ο λόγος, για να συνεχίσουν να υπάρχουν σωματεία.

Θα ασπαστούν οι ομάδες στο σύνολο τους την φιλοσοφία ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουν παίκτες, αλλά οφείλουν να τους φτιάξουν οι ίδιες και να συνδεθούν με τις τοπικές κοινωνίες μέσα από αυτή την λογική.Σε τελική ανάλυση το μπάσκετ σαν ομαδικό άθλημα μας δείχνει προς τα που πρέπει να πάμε.

Τι σημαίνει ομαδικότητα;  Μιλάμε για τον αόρατο συνδετικό κρίκο που ενώνει ένα συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων που έχουν ένα κοινό στόχο, δουλεύουν μαζί και βοηθάνε ο ένας τον άλλον, για να πετύχουν αυτό που θέλουν!

Η ομαδικότητα στο μπάσκετ έχει την πιο μεγάλη σημασία.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι φίλοι όλοι οι συμπαίκτες μεταξύ τους για να υπάρχει μια καλή ομάδα! Συμβαίνει, αλλά σπάνια! Είναι, όμως, αδιαπραγμάτευτος κανόνας κάθε πετυχημένης ομάδας ν’ απαρτίζεται από καλούς συμπαίκτες που θα δουλεύουν σαν ένας άνθρωπος στην άμυνα και στην επίθεση επί 40 λεπτά σε κάθε παιχνίδι.

Ομάδα σημαίνει υποβιβάζω  το “εγώ” μου για να προβιβαστεί και να αναδειχτεί το “εμείς”. Αυτό το ομαδικό πνεύμα, την υπευθυνότητα, την υπερηφάνεια ότι ανήκουμε σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας είναι στοιχεία που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ, για να ξαναβρεί το μπάσκετ τον δρόμο του. !

Στα ομαδικά αθλήματα όπως στο μπάσκετ ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί σε άλλους με ευκολία. Μόνο που αυτός ο τρόπος σκέψης σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία.  Αντίθετα, η αυτοκριτική σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά, την υπομονή και την καθημερινή προσπάθεια θα κάνουν το άτομο και εν συνεχεία την ομάδα καλύτερους. Τα λάθη είναι  αναπόφευκτα, αλλά σημασία έχει να μαθαίνεις από αυτά και να προσπαθείς να βελτιώνεσαι.

Τάσος Δελημπαλταδάκης – Υποψήφιο μέλος ΔΣ της ΕΟΚ

Leave a Reply